Gyakran ismételt kérdések

A leggyakrabban felmerülő általános kérdésekre igyekszünk választ adni.

Miért kell sokat várakozni a vizsgálatra?
Intézetünk sürgősségi és fekvő betegellátást is végez, így a kiadott előjegyzési időpontokhoz képest csúszás alakulhat ki ha a tervezettnél több akut, mentős beteg vizsgálatára kérik fel szakrendelőinket.

70Miért kell sok folyadékot inni intravénás  kontrasztanyagos  vizsgálat előtt?
Kontrasztanyagos vizsgálat előtt (és után) javasoljuk fogyasszon sok folyadékot, hogy megkönnyítse a vesék kontrasztanyag kiválasztását.

Lehet-e enni CT és MR vizsgálatot megelőzően?
Amennyiben kontrasztanyagos CT történik, nem. MR vizsgálat esetén nincs ilyen megkötés.

Mit érzek intravénás kontrasztanyag beadásakor?
A kontrasztanyag beadását követően melegségérzet, vizelési inger jelentkezhet mely a beadást követően elmúlik.

Miért kell korábban érkezni és kontrasztanyagot inni hasi CT vizsgálat előtt Kistarcsán?
Hasi-kismedencei CT vizsgálatnál a belek elkülönítésére vízzel hígított kontrasztanyagot alkalmazunk, ennek a 1-1,5 liter oldatnak az elfogyasztása a vizsgálat előtt egy/másfél órát vesz igénybe. A folyadék elfogyasztását lassan kell végezni, hogy a kívánt hatást elérje, egy pohárnyit hagyjon meg, melyet közvetlenül a vizsgálat megkezdése előtt kell meginni! A nagy mennyiségű elfogyasztott kontrasztanyagos oldat mellékhatása lehet hasmenés.
Diósgyőrben a kontrasztanyag beadását eltérő rutinnal végzik, a vizsgálatra érkezés időpontjáról telefonon adnak tájékoztatást.


Miért fontos, hogy CT és MR vizsgálat közben mozdulatlanul feküdjek?
A vizsgálatok típusától függően hosszabb-rövidebb (CT vizsgálatok esetén: 5-20 perc, MR vizsgálatok során: 10-30 perc) ideig kell mozdulatlanul feküdni, ez azért fontos, mert a készülő felvételek minőségét befolyásolja a mozdulatlanság. Amennyiben belemozdul a felvételbe, értékelhetetlen az akkor készült kép, nehezebb pontos diagnózist felállítani. Amennyire tudjuk ékpárnákkal, rögzítő pántokkal igyekszünk elősegíteni ennek kivitelezését.

Miért fontos mellkas és hasi CT ill. MR vizsgálatoknál a légvétel visszatartása?
A légvételek is befolyásolják a felvételek minőségét, így fontos, hogy ezen vizsgálatok esetén légzésvisszatartást alkalmazzunk, hogy jól értékelhető képeket kapjunk és pontosabb diagnózist tudjunk felállítani.

Mitől függ, hogy kapok-e CT, MR vizsgálat során intravénás kontrasztanyagot?
Intravénás kontrasztanyag szükségességéről a vizsgálatot végző orvos dönt, a beteg állapotának és a vizsgálandó területnek figyelembe vételével.
Mit érzek CT vizsgálatnál alkalmazott intravénás kontrasztanyag beadásakor?
A kontrasztanyag beadása közben hirtelen fellépő meleg érzet, vizelési inger jelentkezhet, mely a beadást követően elmúlik.

A ma alkalmazott intravénás kontrasztanyagok rendkívül jó minőségűek és alkalmazásuk biztonságos. A következő mellékhatások fordulhatnak elő:
1) Ritkán, kb. 100-200 esetből 1 alkalommal enyhe, átmeneti tünetek jelentkezhetnek,
pl.: melegségérzés, bőrviszketés, csalánkiütés, hányinger, remegés.
2) Az injekció beadás helyén előfordulhat a véna (visszér) gyulladása.
3) Nagyon ritkán, 1000-3000 esetből 1 alkalommal vérkeringési és légzési panaszok jelentkezhetnek.
4) Igen ritkán, 5000-10000 esetből 1 alkalommal léphet fel súlyos allergiás reakció.

A felsorolt mellékhatások előfordulásának aránya nagyon kicsi, a szükséges vizsgálat viszont a betegségek kimutatásának szempontjából nagyon fontos. A vizsgálat elvégzésének kockázata jóval kisebb, mint az a veszély, amit az idejében fel nem derített betegség jelenthet. A mellékhatások elhárítására megfelelő gyógyszerek rendelkezésre állnak.

Intravénás kontrasztanyag adása után a vizsgálat befejezését követően kérjük, hogy még a váróban foglaljon helyet, és ha nem tapasztal semmilyen szövődményt, akkor 10 perc elteltével távozhat. A távozás után nagyon fontos, hogy sok folyadékot fogyasszon, ezzel is elősegítve a szervezetből a kontrasztanyag gyors kiürülését!

Mit érzek MR vizsgálatnál használt intravénás kontrasztanyag beadásakor?
Kontrasztanyag érzékenység csak elenyésző esetben fordul elő. Fontos, hogy vizsgálat után sok folyadékot fogyasszon, ezzel is elősegítve a kontrasztanyag gyors kiürülését a szervezetből.

Klausztrofóbiás vagyok, mit tehetek?
A nyitott MR készülék Kistarcsán jelenleg már nem üzemel, a helyét egy modern, zárt rendszerű készülék váltotta fel, melyhez kérésre tükörrendszert kapcsolunk, ezzel is elősegítve a klausztrofóbiás betegek megnyugtatását. Vizsgálat alatt kamerarendszeren figyeljük a pácienst és a beteg egy pumpa segítségével jelezhet asszisztenseinknek. Gyakran a vizsgálat előtt bevett szorongást csökkentő tabletta bevétele is elegendő, de lehetőség van arra is, hogy a beteget kísérő hozzátartozó a vizsgálat ideje alatt a vizsgáló helyiségben tartózkodjon. 

CT és MR asztal terhelhetősége?
CT asztalaink terhelhetősége 200 kg, gantry belső átmérője 70 cm.
MR  asztal terhelhetősége: 250 kg, mágnes alagút belső átmérője 70 cm.

(A cső szélessége/átmérője 70 cm, az asztallaptól a magassága 47 cm.)