Klinikai mammográfia

Helyszínek:
2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1.
3533 Miskolc, Kórház u. 1.


Klinikai mammográfián az ÁNTSZ szűrésből kiemelt, ill. a panaszos betegek diagnosztikai vizsgálata történik. A klinikai vizsgálatok során komplex emlővizsgálatot végzünk, mely mammográfiából és emlő ultrahang vizsgálatból áll, valamint a diagnózis felállításához lehetőség van UH vezérelt és stereotaxiás mintavételezésre is, mely a kórház pathológiai osztályával szorosan együttműködve történik. Szükség esetén emlő MR vizsgálat végzésére is lehetőség van a kistarcsai telephelyünkön.

Mammográfia szűrés

Helyszínek:
2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1.
3533 Miskolc, Kórház u. 1.

Az Emlő Szűrő Centrumban kétévenkénti behívásos rendszerű szűréseket végezzük a 45-65 éves korú nők részére az ÁNTSZ szervezésében. A kistarcsai szűrőcentrumba szóló behívólevél időpontját igény esetén ide kattintva tudja módosítani.

Mi történik a szűrővizsgálat során?
A vizsgálat rövid ideig tart, gyakorlatilag kockázatmentes és általában fájdalmatlan. A szükséges adatok rögzítése után a szakasszisztens az emlők megtapintását követően felvételeket készít az emlőkről. Az emlők összenyomása – ami a jól értékelhető képek készítését szolgálja – csak ritkán okoz kisebb kellemetlenséget. A vizsgálat optimális időpontja fennálló menstruációs ciklus esetén a ciklus első 2 hete.

Milyen eredmény várható? A vizsgálat eredménye leggyakrabban negatív, ilyenkor a következő szűrővizsgálat két év múlva esedékes. A negatív eredményről külön értesítést nem fog kapni. Ha a vizsgálat eredménye a normálistól eltér, kiegészítő vizsgálatra (UH, célzott rtg. felvétel, esetleges mintavétel ) lehet szükség. Ilyenkor Ön levélben kap értesítést.

Tudnia kell, hogy minden szűrővizsgálati módszernek – így a mammográfiás vizsgálatnak is – vannak korlátai, azaz nem nyújt százszázalékos biztonságot. Ritkán, de előfordulhatnak gyorsan növő rendellenességek, ezért mindenkinek ajánljuk az emlők havonkénti önvizsgálatát, amely azonban nem helyettesíti a mammográfiás vizsgálatot. Ha a két szűrővizsgálat közötti időszakban bármilyen emlőpanasza jelentkezik, haladéktalanul forduljon háziorvosához.

Útiköltség térítés: A szűrésen résztvevő páciens útiköltség térítésre jogosult a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 11 §-a alapján. A térítés tömegközlekedéssel, vagy igazoltan (háziorvosi igazolással) tömegközlekedési eszközön utazni nem képes egészségi állapotban, személyautóval vehető igénybe Útiköltség igényét a szűrővizsgálatra érkezéskor előre jelezni szíveskedjen.