Emlőrák szűrés

Miért fontos az emlőrák szűrés?

Az évenkénti új emlődaganatos megbetegedések száma – a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint – 6600 és 8000 körül van. Évente mintegy 2500 nő hal meg emlőrák miatt. A mellrák a nők daganatos halálokai között a tüdőrák és a vastagbélrák mögött a harmadik helyen áll.

Az emlőrák okát nem ismerjük. Ismerünk azonban számos olyan tényezőt, amely az emlőrák keletkezésében nagy valószínűséggel szerepet játszik. Ilyenek:

  • a hosszú menstruációs életszakasz, azaz a korán kezdődő havi vérzés és késői menopauza,
  • késői első szülés, rövid szoptatási periódus,
  • a fogamzásgátlók tartós szedése.
  • csontritkulás miatt végzett hormonpótló kezelés ugyancsak hajlamosít.
  • az emlőrákosok között gyakoriak az elhízott nők.
  • szerepe lehet az emlőszövet sűrűségének is: „nagyon mirigyes mell”
  • hajlamosító tényezőnek tekintik azt, ha a családban egyenes ági rokonok között már előfordult emlőrák. Egyes mutáns gének, mint BRCA1 és BRCA1 kimutatása az emlőrák családi halmozódására való hajlamra utal..

Ezért fontos, hogy a meghívóval kapott célzott kérdéseket tartalmazó kérdőívet kitöltve magukkal hozzák, ezzel a vizsgálatot végző orvos fontos anamnesztikus adatokhoz jut.

Előzményi adatok:

Első menses ideje:                  Utolsó menses ideje:

Szülések száma:                     Szoptatott-e?

Fogamzásgátlót szedett-e? _____________________ Mikor? _________ Mennyi ideig?

Volt-e már korábban mammográfiás vizsgálaton?

Mikor?            Hol?

Volt–e emlőrák a családban?________________ Milyen rokonsági fokon?

Volt-e korábban emlőbetegsége, panasza?

Volt-e korábban emlőműtéte? __________________________ Mikor?

Mi volt a szövettani diagnózis?

Szed–e jelenleg hormontartalmú gyógyszert?

Van–e jelenleg emlőpanasza?

A daganatok, többek között az emlőrák kialakulásának folyamata:

Az elsődleges megelőzés: – Az elsődleges megelőzés a konkrét betegség kialakulásának megelőzésére szolgál. Ide tartozik minden, ami az egészséges életmódhoz tartozik: egészséges táplálkozás, sport- rendszeres testmozgás, személyi higiénia és a környezet tisztasága, és ide tartoznak egy adott betegség kialakulásában szerepet játszó tényezők mellőzése: dohányzás, alkohol, drog, stb

Az elsődleges megelőzés addig tart, amíg a betegség, daganat ki nem alakul.

Kialakul az első daganatos sejt, majd ez osztódni, szaporodni kezd, a daganatos csomó növekszik. Idővel olyan „naggyá” válik, hogy már ki lehet mutatni ezeket a csomókat. Emlődaganat esetében már akár 5 mm nagyságú daganatot is észre lehet venni a mammográfiás felvételeken.

Tüneteket nem okozó, már célzott vizsgálattal kimutatható szakasz: – A betegség már kialakult, a daganatos sejtek már a szervezetben vannak, de még semmilyen tünetet, panaszt nem okoznak nem okoznak: nem lehet kitapintani, nem fáj, stb., ebben a szakaszban kell végezni a szűrő vizsgálatokat.

A másodlagos megelőzés? = SZŰRÉS, vagyis a betegségeket kezdeti fázisukban ismerjük fel, még azelőtt, hogy panaszt, tüneteket okozna.

A szűrés mellett ennek fontos módszere az

emlők önvizsgálata:

Az alábbiakat legkésőbb 20 éves kortól havonta egyszer, lehetőleg a menstruációs periódust követően végezze el, amikor a mell nem érzékeny vagy duzzadt (a menstruáció lezajlását követő hétvége a célszerű időpont, amikor az emlő a legpuhább és a legkönnyebben áttapintható).

Ha menstruáció nem rendszeres, akkor vizsgálja melleit minden hónapban lehetőleg ugyanazon a napon. A menstruáció elmaradását követően, a változó korban is minden hónapban egyszer, egy meghatározott napon történjék az önvizsgálat.

Az önvizsgálat ajánlott menete:

Kezdje a vizsgálatot az emlők megtekintésével: látható-e jelentős nagyságbeli különbség, esetleg a bőr behúzódása, megvastagodása. Tekintse meg az emlőket tükörben több irányból, csípőre tett, majd fej fölé emelt kézzel.

1

Álljon egy nem torzító tükör elé. Nézze meg melleit, mellbimbóit alaposan, szemből és oldalról egyaránt, hogy nem tapasztal-e alaki változást.

Ismételje meg ugyanezt felemelt karokkal.

Bal karját továbbra is felemelve, jobb kezével és zárt ujjakkal köröző mozgással tapintsa át bal mellét – arra figyeljen, hogy nem érez-e göböt vagy csomót. Ezután jobb oldalát is vizsgálja meg ugyanígy.

2

Feküdjön le, bal válla alá tegyen párnát, bal karját nyújtsa feje fölé. Jobb kezével, körkörös mozdulatokkal kívülről befelé, a mellbimbó felé haladva ismét tapintsa át mellét.

3

Most vizsgálja meg az emlő és a hónalj közötti területet, illetve a hónaljakat úgy, hogy karját először a feje fölé tartja, majd a törzse mellé engedi.

Enyhén nyomja meg mellbimbóit, és figyelje, nem mutatkozik-e váladékozás. Ismételje meg az előző pontok alatt írtakat a jobb mellével is.

A szűrővizsgálat tulajdonképpeni célja tehát nem egyszerűen az emlődaganatok kimutatása, hanem a még nem tapintható, nagy valószínűséggel áttétet még nem adó tumorok felkutatása az emlőkben!

A mammográfiával végzett szűrővizsgálat jelentősen, mintegy 25-30%-kal képes csökkenteni az emlőrák okozta halálozást.

Hogyan történik a szűrés:

A röntgen-mammográfia az egyetlen alaposan vizsgált, megbízható, az emlőszűrésre használt és alkalmas módszer.

A mammográfiás vizsgálat alapelve az, hogy az emlőket felépítő egyes szövetféleségek (zsírszövet, kötőszövet, mirigyállomány) röntgensugár-elnyelése különböző. Az emlők lágyrész-röntgenvizsgálata képet tud alkotni az emlő állományában fejlődő kicsi, akár 5 mm átmérőjű korai rákról, az apró, daganatokra utaló meszesedésekről.

A vizsgálat során mind a két emlőről két felvétel készül: egy felülnézeti és egy ferde irányú. A jó minőségű felvételhez az emlőket össze kell nyomni, mert az összenyomott emlőben jobban ábrázolódik az emlő szöveti szerkezete és a kóros elváltozások is, jó minőségű kép nyerhető, valamint az emlőt ért sugárterhelés is kisebb, és kiküszöbölhetők a mozgási műtermékek is.

4

5

Ez az összenyomás kellemetlen lehet, de semmiképpen nem fájdalmas, és mindössze néhány pillanatig tart.

Az Emlő Centrumban a mammográfiás felvételek nagyon korszerű Siemens gyártmányú direkt digitális mammográffal készülnek, ennek a gépnek a sugárterhelése a hagyományos röntgen filmmel dolgozó berendezésekhez képest kisebb.

6

7

Az Emlő Centrum kultúrált környezetben, kényelmes váróval, korszerű gépekkel, nagy szaktudású dolgozókkal várja az emlőszűrésre érkezőket!

Kérjük, saját érdekükben jelenjenek meg a vizsgálaton!

A szűrés ingyenes, útiköltséget az OEP téríti. Az utazásra jogosító utalványt a jogszabály alapján (Ebtv.22.§ (5)) a szűrővizsgálat megtörténtekor az Emlő Centrumban töltjük ki. Az utalvány kizárólag tömegközlekedésre érvényes! A menetjegyet meg kell őrizni és az utalvánnyal együtt a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárhoz kell elküldeni, az utazás költségét az OEP utólag fizeti ki.

A vizsgálat eredményéről levélben kapnak értesítést, a vizsgálatot követően kb. 2-3 hét múlva.

A vizsgálat helye:

9

 

 

 

Miskolc, Kórház utca 1.
Diósgyőri Kórház, Emlő Centrum

10

11

 

Elérhetőségünk:

Telefonközpont: 06-46-531-700 – 2772 mellék
Fax: 06-46-402-540
Emlő Centrum: 06-46-531-772

Email: diosgyor@huniko.hu

Megközelítés:

Gépkocsival:

GPS koordináták:

Örös utcai bejárat:                   48.089511,20.723338

Kórház utca 1., főbejárat:         48.090429,20.72364

Közösségi közlekedés:

Tiszai pályaudvarról:

21, 21b busszal a Tiszai pályaudvarról vasgyári temető nevű megállóig

1, 2 villamossal – Újgyőri főtérig – majd innen busszal:

29 busz   3.megálló Diósgyőri Kórház nevű megállóig

  1.          megálló Vasgyári temető nevű megállóig

9 busz    3. megálló Vasgyári temető nevű megállóig

19 busz    3. megálló Vasgyári temető nevű megállóig

67 busz   2. megálló Vasgyári temető nevű megállóig

68 busz   2. megálló Vasgyári temető nevű megállóig

Búza téri buszpályaudvarról:

1 busz                       Újgyőri főtérig, majd onnan a fentiek alapján

1,  2 villamossal az  Újgyőri főtérig, majd onnan a fentiek alapján