Angiográfia

Helyszín:
2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1.

Kistarcsán felújított körülmények várjuk betegeinket egy újonnan telepített Shimadzu Angiospeed berendezéssel!

Angiográfia vizsgálat

Olyan kontrasztanyagos röntgen vizsgálat, melynek során az erek (arteriák és/vagy venák) betegségeit (szűkületek, elzáródások, tágulatok, tumoros elváltozások, fejlődési rendellenességek) vizsgáljuk, katéteres módszerrel. A beavatkozást erre szakosodott intervenciós radiológus végzi az alábbi módon: Bőrfertőtlenítést és lokális érzéstelenítést követően katétert (vékony csövet) vezet az ér lumenében a vizsgálandó területre. A katéteren keresztül jód tartalmú kontrasztanyagot juttat az érbe, röntgenkontroll alatt. A katéter bevezetése általában a combhajlatban történik, de történhet más úton pl.a könyökhajlatból is. Az érstátus feltérképezése után terápiás céllal kiegészítő beavatkozásokra is sor kerülhet. Ilyen pl. a beszűkült vagy elzáródott érszakasz megnyitása, tágítása, vagy kóros érképletek vérkeringésből történő kirekesztése.

Előkészítés a vizsgálatra:

5-6 órával az angiográfia előtt kerülni kell a szilárd étel fogyasztását, mert a kontrasztanyag arra érzékenyeknél hányingert, hányást idézhet elő. A beavatkozás előtt a páciensnek sokat kell innia, mivel ez pozitívan befolyásolja a vizsgálat kimenetelét, de előtte 2 órával már nem fogyaszthat folyadékot sem.

Bizonyos cukorbetegséget kezelő gyógyszerek szedésével fel kell hagyni 48 órával a beavatkozás előtt és után mert egyes hatóanyagok a kontrasztanyaggal kapcsolatba lépve vesekárosodást idézhetnek elő. A vérnyomáscsökkentő és szívműködésre ható gyógyszerek nyugodtan szedhetők az eljárás ideje alatt.

Az érfestés előtt szükséges bizonyos vizsgálatok (labor, rtg, UH) elvégzése melyet az érfestést javasló klinikus indikál.

Az angiográfia veszélyei:

A szakszerűen végzett angiográfia biztonságos, de az erek katéterezésekor, vagy a kontrasztanyag véráramba juttatásakor adódhatnak olyan szövődmények melyek a gyógyeredményt kedvezőtlenül befolyásolják.

A katéter bevezetésének helyén fellépő vérzés következtében kialakulhat véraláfutás.

A kontrasztanyag beadása allergiás reakciót válthat ki, melyet az esetek többségében azonnal meg tudunk szüntetni, de előfordulhat hogy súlyosabb esetben a beteg intenzíves szakellátásra szorul.

A katéter az ér faláról vérrögöt vagy meszet sodorhat le, mely a véráramba kerülve újabb érelzáródást okozhat, ami azonnali sebészi beavatkozást igényelhet.

Fájdalmas-e a vizsgálat?

A vizsgálat nem fájdalmas, csak kellemetlen. Minden esetben érzéstelenítőt kap a páciens a katéter bevezetéséhez szükséges szúrás előtt. A kontrasztanyag érpályába juttatása forróság érzettel jár, amely gyorsan szűnik.
A vizsgálatot ritkán kísérheti émelygés, hányinger, fémes szájíz. Az érfestés végeztével a katéter eltávolítása után, annak helyére erős nyomókötés kerül, amit a szúrás helyétől függően 8-24 óra múlva lehet eltávolítani.
Ez alatt a végtagot hajlítani nem szabad és ágynyugalom javasolt.